top of page

Over Punselie

Verleden:
Punselie is de achternaam van een bakkersfamilie die rond 1643 van Zwitserland naar Nederland verhuisde. In 1872 begonnen zij een bakkerij in Gouda. Opa Johannes specialiseerde zich al snel in koekjes: Gouda ruitjes, Gouda sprits, Goudse mop, of Goudse Jan Hagel. Zoon Bertus was in 1945 de bedenker van ” de vervanger van de Goudse stroopwafel “. Naar verluidt was dat nodig omdat de koster van de Sint Janskerk had verteld dat er geen geld in kas was om het zangkoor op echte te trakteren. Bertus plakte 2 Goudse ruitjes op elkaar met een stroopvulling van karamel ertussen en de Punselie was geboren.

Later ging de bakkerij zich toeleggen op de productie van een(met streepjes) koekje. Ze bedachten de eerste plastic tray en verpakten hun koekjes  met de eerste Nederlandse verpakkingsmachine. Toen Bertus met pensioen ging namen zijn twee zonen het bedrijf over.

 

Heden:
Thans staat het bedrijf, waar 40.000 koekjes per uur geproduceerd worden, onder leiding van kleinzoon Ronald Punselie.

Het bedrijf bevindt zich midden in de binnenstad van Gouda en heeft, hoewel het natuurlijk voldoet aan de eisen van deze tijd, een nostalgische en museale uitstraling.

 

Toekomst:
De missie van het bedrijf is het behouden en vergroten van het marktaandeel van het lekkerste koekje in binnen-en buitenland en daardoor :

  • aan de vraag van mensen met diverse allergieën blijven voldoen,

  • dit eetbare erfgoed voor toekomstige generaties behouden,

  • werkgelegenheid behouden en creëren,

  • onderwijs- en geschiedkundige doeleinden dienen door voorlichting en rondleidingen, aangezien de vervaardiging van het koekje een schoolvoorbeeld is van een kort en degelijk productieproces.

Bekijk ook eens de mooie reportages die van en in ons bedrijf gemaakt zijn:

https://www.2doc.nl/documentaires/2014/10/Koekenbakker-punselie.html

 

bottom of page